HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Zakkum

01-09-2022 17:15
Zakkum

 Zakkum Çiçeğinin Anlamı

Zakkum çiçeğinin Latince adı, Nerium Oleander olan zakkum, dilimize Arapça’dan girmiştir. Gündelik hayatta sıkça kullanılan argo kelime olan zıkkım” sözcüğünün, zakkum çiçeğinden geldiği bilinir. Bu çiçeğin bilinen diğer adları zıkkım ve ağu çiçeğidir. 


Zakkum Çiçeğinin Hikayesi

 

 Rengarenk Rüzgar Botanik Zakkum Çiçeği Çeşitlerini İnceleyin!


Zakkum Çiçeğinin Hikayesi Nedir?

Zakkum çiçeğinin hikayesi, Yunan mitolojisinde yer alan bir mitten beslenir. Rivayete göre Leander adlı bir genç, her akşam sevgilisini görmek için Çanakkale Boğazı’nın karşıda yer alan kıyısına yüzer. Sevgilisi Hero bir gece Leander’in cansız bedeniyle karşılaşır. Leander’in avuçları arasında bir zakkum çiçeği vardır. Zakkum, zehirli bir bitki olması itibarıyla mitolojilerde negatif bir anlam ifade eder. Bu olumsuz anlatılardan birinde de cennet ağacı olan tuba ağacı karşısında, cehennem ağacı olarak adlandırılan zakkum ağacı yer alır. 


Zakkum Çiçeğinin Özellikleri

Zakkum çiçeği zehirli mi?

Tıbbi ve deneysel araştırmalarda kullanılan bu bitkinin ağız yoluyla tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Kardiyak glikozid içermesinden ötürü, toksik bir etkiye sahiptir. Çünkü zakkum, yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunan bir bitkidir.


Zakkum çiçeği yenirse

  

 Yaz Boyunca Çiçek Açan Bitkiler İçin Yazın Çiçekliler Kategorimize Bakın! 


Zakkum çiçeği yenirse ne olur?

Yapraklarının ya da çiçeğinin yutulması; mide bulantısı başta olmak üzere karın ağrısı gibi yan etkiler gösterir ve kalp ritminde düzensizliğe yol açabilir. Çiçeği, çocukların ve hayvanların ulaşamayacağı alanlarda yetiştirmeye özen gösterin. Özellikle çocukların koklama dışında bitkiyle bir temasları olmaması gerekir. 


 Zakkum çok yıllık bir bitki mi?

Zakkum çok yıllık bir bitkidir. Yıllarca yaşayabilmesinin sayesinde doğru bir bakımla gelişme göstererek, 6 metreye kadar boylanabilir.


zakkum çiçeği ne zaman budanır

 

Rüzgar Botanik Bahçe ve Balkon Bitkilerine Göz Atın! 

 

Zakkumun saksısı nasıl olmalı?

Zakkumun saksı seçimine dikkat edin. Bir ağaç formuna ulaşabildiği için saksı içerisinde yetiştirilecekse, bu özelliği göz önünde tutularak geniş ve büyük bir saksı tercihi yapılmalıdır. 


Zakkum ne zaman budanır?

Yeterli büyüklüğe ulaşan zakkum çiçeğinizi budayabilirsiniz. Bunun için sonbahar mevsimini tercih etmeniz, bitkinin gelişimi açısından daha yararlı olacaktır.


Zakkum çiçeği nasıldır?

Yaz başında çiçeklenmeye başlayan zakkumlar, sonbahar sonuna kadar çiçek açmaya devam eder. Beyaz renkli çiçekleri, kimi zaman sarıya çalar, bu durumda soluk sarıya benzer. Şeftali ve somon tonlarındaki çiçekleri, pembe ile koyu kırmızı arasında tonlanır. Zakkum çiçeğinin bazı çeşitleri kokuludur. 


Zakkum Çiçeğinin Bakımı

 

Zakkum Çiçeğinin Bakımı

Zakkum çiçeği, doğru bir bakımla evde yetiştirilebilir. Bunun için zakkuma en uygun toprak seçimini yapmak ve doğru sıklıkta sulama gerçekleştirmek önem taşıyor. 


Toprak Seçimi: Zakkumlar toprak ayırt etmeyen bitkiler arasında yer alır. Killi topraktan kuma, türlü toprak çeşitlerinde yetişebilir. Zakkum için önemli olan şey, toprak içeriğinin fazla asidik madde içermemesidir. Zakkum çiçeğinden en iyi verimi alabilmek için kireci ve humusu az, organik madde içeriği fazla olan topraklar tercih etmenizde yarar var. Torf ve gübre ile bitkinizi güçlendirebilirsiniz.

 

Mineralli Topraklar İçin Rüzgar Botanik Besin & Toprak Kategorisine Tıklayın!


Saksı Seçimi: Zakkuma uygun toprağı seçtikten sonra, en uygun saksıyı belirlemeniz gerekir. Bu bitkiyi henüz fide halindeyken aldıysanız, seçeceğiniz saksının delikli olmasına dikkat edin. Ayrıca saksı altına, fazla suyun akacağı bir tabak yerleştirin. Aksi takdirde, fazla suyunu salamayan toprak, ıslak kalır ve bu bu da bitkinin köklerinin çürümesine neden olur.


Sıcaklık ve Uygun Ortam: Güneşi çok seven zakkum, sıcaklara karşı dayanıklıdır. Bu nedenle zakkum çiçeğini, evinizin güneş alan bir köşesine yerleştirin. Sert rüzgarlardan uzak ve aydınlık yerleri seven zakkum çiçeği uzun süreli olmayan soğuklara dayanıklıdır. -12 dereceye kadar direnç gösterir, ancak daha serin havalarda soğuktan korunmaya ihtiyaç duyar. 


Sulama Sıklığı: Zakkumlar, nemli toprakları sever! Bu nedenle, toprak yüzeyini kontrol ederek düzenli aralıklarla sulama yapmanız gerekir. Yaz aylarında toprak, nemini çabuk kaybedeceği için daha sık, kış aylarında nemi uzun süre muhafaza edebileceği için daha seyrek aralıklarla sulama yapmaya özen gösterin. Bitkinin sulama işlemini günün aynı saatlerinde ve eşit miktarda suyla yaptığınız takdirde, zakkumdan en iyi verimi almanız mümkündür. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.