HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Begonvil

02-09-2022 10:33
Begonvil

Begonvilin Hikayesi

Begonvil çiçeği, 1768 yılında Brezilya’da keşfedildiği bilinen begonvil çiçeği, adını bu çiçeğin Avrupa’ya tanıtılmasına vesile olan Louis Antoine de Bougainville'den aldığı öne sürülmektedir. Capcanlı renkleri ile harika bir dış mekan bitkisi olan Begonvil çiçeği, adı ülkemizin en gözde ilçelerinden Bodrum ile özdeşlemiş bir bitki. Bir rivayete göre Rodos’ta yetişen begonvil Ege kıyılarına getiriliyor. Böylece ülkemizin Ege kıyısında yer alan harika yerlerinden biri olan Bodrum, begonville tanışıyor. Başka bir söylentiye göre Halikarnas Balıkçısı, Büyükada’dan getirdiği begonvilleri Bodrum’a kendi elleriyle dikiyor. Bodrum ve begonvil böylece birbiriyle kavuşmuş oluyor. 
 

begonvil çiçeğinin özellikleriBegonvil çiçeği neyi ifade eder?

Latincesi "bougainvilea” olan begonvil, Rodos sarmaşığı, gelin duvağı ve konsolos çiçeği olarak da biliniyor. Latince adı "bir tür çiçekli sarmaşık” anlamına gelen begonvil çiçeği, yaz mevsimini simgeliyor.


Begonvil Çiçeğinin Özellikleri

Begonvil çiçeği güneşi sever mi?

Begonvil güneşi çok sever! Fakat doğrudan güneşe maruz kaldığında yapraklarında ve çiçeklerinde yanmalar meydana gelebilir. Bu nedenle yarı gölge yerler begonvilin gelişimi için daha uygun olacaktır. 


Begonvil ne zaman çiçek açar?

Begonvil güneşi en çok seven bitkilerin başında gelir! Bu nedele kuzeyde kalan ve rüzgarlı olan yerlerden hoşlanmaz! Begonvil tam bir yaz bitkisidir! Yaz başından sonuna kadar çiçek açan begonvil, eğer yerini sevmemişse bunu size yapraklarını sarartarak bildirir. 

 

 

Begonvil çiçeği ne renktir?

Begonvil çiçeği harika renkleriyle yaz neşemize neşe katar. En yaygın pembe begonvil çiçeği olsa da begonvil pek çok başka renkte çiçek açar. Mor begonvil, en büyüleyici renge sahiptir! Turuncu begonvil, bahçelerde, parklarda sıkça kullanılan bir diğer renktir. Bu sıkça rastlanan 3 renk dışında, beyaz begonvil ve sarı begonvil olduğunu da biliyor muydunuz? Bu renkler diğer üç renk kadar yaygın kullanılmıyor. Bu nedenle siz daha nadir kullanılan begonvil çiçekleriyle bahçenizi donatarak fark yaratabilirsiniz. Kırmızı begonvil ile bahçenizde ve terasınızda capcanlı bir görüntü elde edebilirsiniz.

 Yaz Boyunca Çiçek Açan Bitkiler İçin Yazın Çiçekliler Kategorimize Bakın!


Begonvil kaç dereceye kadar dayanır?

Begonvil don gibi aşırı soğuklara karşı duyarlıdır. Kış soğuklarına karşı dayanıksız olan begonvil, soğuğa dayanabileceği en düşük sıcaklık -1°C derecedir. Çok soğuk ortamlarda zarar görebileceğinden dolayı, soğuktan korunması gerekir. 


Begonvil hakkında püf noktalar

Begonvil özelliklerini hakim olmanız ona gereken en doğru bakımı verebilmeniz için size yardımcı olacaktır. 

  • Begonvil, çiçeklerini ilkbaharda açmaya başlar ve yaz sonununa kadar sürdürür. Begonvil, Mayıs ila Ağustos ayları arasında yoğun olarak çiçek açar. 
  • Gösterişli bir yapıya sahip olan çiçekleri mor ila kırmızı, eflatun ila pembe ve turuncu-sarı renklerindedir. Sık bir şekilde açan bu rengarenk çiçekleri ile harika bir peyzaj bitkisidir!
  • Geçirgen bir yapıya sahip bahçe topraklarında sağlıklı bir gelişim gösteren begonvil, kireçli topraklardan hoşlanmaz. Onun dışındaki hemen hemen her toprağa uyum sağlayabilir. 
  • Rüzgardan hoşlanmaz! Bu nedenle rüzgardan korunaklı bir yerde yetiştirilmesi gerekir. 
 


begonvil çiçeğinin bakımıBegonvil Çiçeğinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Begonvil çiçeği toprak değişimi

Begonvil çiçeğinin toprak değişimi yapılırken saksıdan nazik bir şekilde çıkarılması gerekir. Begovilin en ideal toprak değişimi zamanı mayıs ayıdır. Çünkü bu dönem, henüz çiçeklenme zamanının başlamadığı dönemdir. Kökleri uzayıp gelişmişse buna uygun büyüklükteki bir saksıya yerleştirilmesi gerekir. Saksı büyüklüğünün yanı sıra, toprak seçimi de çok önemlidir. Besin ve Toprak kategorimizi inceleyin! Rüzgar Botanik üretimi bol mineral içeriğine sahip torf ve karışım süper gübreyi kullanarak bitkinizin gelişimini hızlandırabilir ve bağışıklığını güçlendirebilirsiniz.

 

Mineralli Topraklar İçin Rüzgar Botanik Besin & Toprak Kategorisine Tıklayın!


Begonvilin sulaması

Begonvil çiçeği, tüm yaz çiçekleri gibi sulamaya özel bir ilgi ister. Bu nedenle, begonvil çiçeğinin sulamasına dikkat etmek gerekir. Yaz mevsiminde hafta iki kez; kış mevsiminde ise haftada bir kez sulamak yeterli olacaktır. Toprağın nem miktarı kontrol edilerek bu sıklığı artırıp azaltabilmek mümkündür. 


Begonvil çiçeği evde nasıl yetiştirilir?

Begonvil çiçeği dış mekan bitkisidir. Bahçe ve balkonlarda sıkça yetiştirilir. Ancak buna karşın saksıda yetiştirmeye uygundur. Toprak sahip olması gereken 6-7 ph değerinde olduğunda ve saksıda uygun toprak kullanıldığında begonvil çiçeği iç mekanlarda da iyi bir şekilde performans gösterebilir. İç mekanlarda yetiştirilen begonvil çiçeklerinin gübrelenmesi, gelişimlerini hızlandıracaktır. Buna karşılık, dış mekanda bulunan begonvillerin gübrelenme ihtiyacı bulunmaz.


Begonvil çiçek açması için ne yapmalı?

Begonvil bitkiniz çiçek açmıyorsa, onu gereğinden fazla suluyor olabilirsiniz. Fazla sulanma sonucunda şişen toprak, bitkinin rahatlayıp fazlaca gevşemesine yol açar. Bu durumda bitki çiçek yerine yapraklanmaya ağırlık verir. Sulama sıklığın azalması ya da düzensizleşmesi durumunda begonvili strese girerek soyunu devam ettirmek için çiçeklenmeye başlar.


begonvil çiçeği budanır mı

 

Begonvil budanır mı? Begonvil ne zaman budanır?

Budanmaya karşı dirençlidir! Begonvil çiçeği, normalde sarıcılı bir bitkidir ve bundan dolayı sarmaşık özelliği gösterir. Ancak, budanarak çalı ya da küçük bir ağaç formuna kavuşturulabilir. İlkbahar ile sonbahar arasındaki dönem, begonvil için en iyi budama zamanı olacaktır. Bununla birlikte, bahar başında ya da kış sonunda yapılan budama bitkiyi olumsuz bir şekilde etkiler. Ancak bu duruma bir istisna olarak, bodur begonvillerin budama işlemi kış sonuna doğru yapılır. Doğru bir şekilde yapılan budama, begonvilin bir sonraki sene daha çok çiçek açarak daha iyi bir performans göstermesine yardımcı olur. 


Begonvil çiçeği nasıl çoğalır?

Begonvil çiçeğini çoğaltmak için yaz aylarını tercih edin! Çelik alma yöntemiyle üretilen begonviller için en uygun zaman Haziran ila Ağustos aylarıdır. Yarı odunsu dallar kesilerek toprağa dikilir ve üstü açık bir şekilde bırakılır. Köklenen çelikleri büyük bir kaseye ya da saksıya geçirin. Aradan bir yıl geçtikten sonra, köklenen begonvil çiçeğini bahçenize dikebilirsiniz.


 

Begonvil İçin Peyzaj Önerisi!

Begonvil çiçeği ile hem dış hem de iç mekanlarınıza harik peyzaj tasarımları yapabilirsiniz. Sarıcılı bir bitki olan begonvil çiçeği ile bahçenizde yer alan çardaklarınızı kaplayabilir, sokak kapınızı süsleyebilirsiniz. Ayrıca budama işlemi ile bodur hale getirdiğiniz begonvili saksıda yetiştirebilir ve rengarenk capcanlı dizaynlar oluşturabilirsiniz. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.