HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Acem Borusu Çiçeği

01-09-2022 15:42
Acem Borusu Çiçeği

 Acem Borusu Ne Anlama Gelir? Acen Borusu Adını Nereden Almıştır?

Acem borusu çiçeğinin Latincesi Campsis Radicans olarak biliniyor. Ana vatanı Güney Amerika olan acem borusu, Türkiye’ye ana vatanından değil İran’dan gelmiştir. Osmanlı döneminde İranlıları nitelemek için kullanılan "acem” sözcüğü, Türkçe’de "İranlı” anlamına gelir. Acem borusu adını buradan alır. Çiçeğinin müzik aleti olan trumpeti andırmasından dolayı, trumpet çiçeği olarak da anılır. Hasret ve sabır anlamına gelen acem borusu, sevgiliye duyulan özlemi sembol eder. 

 

Acem Borusu Neye İyi Gelir?acem borusu özellikleri

Kendinize ait mahrem bir alan yaratmanızı sağlar! Bahçelerinizi ve balkonlarınızı acem borusu sarmaşığı ile süsleyebilirsiniz. Bu bitki ruh sağlığına da iyi gelir.. Dolgun renklere sahip harika çiçekleri medidatif bir etki yaratır! Yaz boyunca çiçek açan acem borusu, yaz enerjisini hissetmenizi sağlar.

 

Acem Borusu Çeşitlerimizi İnceleyin!


Acem Borusu Özellikleri

Sıcak ve ılıman iklimlerde daima yeşil kalan acem borusu, karasal iklim özelliği gösteren bölgelerde yapraklarını döker. Borazan görüntüsüyle dikkat çeken çiçeği oldukça gösterişlidir. Kızıl, kırmızı ve turuncu tonlarında olan renkleri ile oldukça canlı bir görünüme sahip olan acem borusu çiçeği, 3 ila 6 cm boylarındadır. Bu boylara ulaşan çiçekler, tohum fasülye büyüklüğünde tohum kapsülleri meydana getirir. 


Acem borusu sarmaşığı ne zaman çiçek açar?

İlkbaharda çiçeklenmeye başlar ve tüm yaz boyunca çiçek açar! Sarı ile kırmızının farklı tonlarında çiçekler açarak renkli bir görünüm sağlar. En çok tercih edilen türü turuncu acem borusudur.


Acem borusu kışın yaprak döker mi?

Acem borusu çiçeklerinin yaprakları koyu yeşil bir renge ve güzel bir parlaklığa sahiptir. Yapraklarının boyu 38 cm’e varabilen bitkinin 10 cm civarında ufak ve tırtıklı yaprakları da bulunur. Acem borusu sarmaşığının yaprakları, sonbahar aylarında sararır ve kış aylarında da dökülür.

 

Rüzgar Botanik Bahçe ve Balkon Bitkilerine Göz Atın!


Acem borusu çok yıllık mıdır? 

Acem borusu çiçeği, çok yıllık bir bitkidir. Bu sayede iyi bir şekilde bakıldığında uzun yıllar boyunca harika çiçekleri ve parlak yapraklarıyla bahçelerinizi, teraslarınızı ve balkonlarınızı süslemeyi sürdürür. 

 

Acem borusu sarmaşığı nasıl gelişme gösterir?

Kendi tohumunu üreten acem borusu, yer altında bulunan kök filizleri sayesinde, tohumlarını rahatlıkla yayar. Bir yerde acem borusu çiçeği gördüğünüzde ana bitkinin nerede bulunduğunu anlamanız her zaman kolay olmayabilir. Çünkü filizlenen yeni acem borusu çiçeği, hızlı bir şekilde büyüme göstererek kökünden uzaktaki bahçelere kadar uzanabilir. 


acem borusu bakımıAcem borusu nasıl çoğaltılır?

Acem borusu çoğaltmak çok kolaydır! Tohumla, çelikle ya da çevresinde kendi kendine ürettiği fidanları ayırmak suretiyle çoğaltılabilir. 


Acem Borusu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Sarmaşık özelliğine sahip acem borusu çiçeği, bahçe süsü olarak kullanılan dış mekan bitkisidir. Saksıda yetişebilen bu bitki, bahçelerin yanı sıra, iyi bir budama ile balkon ve teraslarda ağaç formu verilerek yetiştirilebilir.


Acem Borusu Bakımı

Bir yaşını aşan acem borusu çiçeklerinin bakımı oldukça kolaylaşır. Acem borusu çiçeği, büyüdüğünde kuraklığa karşı direnç kazanır ve budama dışında başka bir bakıma ihtiyaç duymaz. Acem borusu çiçeğini saksı içerisinde balkonunuzda yetiştirecekseniz, bitkinin gelişimini kontrol altına alabilmek için düzenli aralıklarla budama yapmanız gerekir. 


Nerede yetiştirilir?

Acem borusu çiçeği, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde dış mekanlarda yetiştirilebilir. 

 
 


Acem borusu fidanı ne zaman dikilir?

Acem borusu çiçeğinden en iyi verimi alabilmek için dikim işleminin ilkbahar ile sonbahar başlarında yapılması gerekir.


Acem borusu dikimi nasıl yapılır? 

Acem borusu çiçeğini bahçenizdeki veya balkonunuzdaki bitkilerden uzakta bir yere dikin. Hızlı büyüme özelliği sayesinde, kısa bir sürede diğer bitkilerinize ulaşararak onlara zarar verebilir. 


Acem borusu çiçeği için saksı seçimi nasıl olmalı? 

Acem borusu çiçeğinizin gelişme göstermesini istiyorsanız, saksı seçiminize dikkat etmelisiniz! Seçiminizi, bitkinin köklerini kolayca salabileceği geniş ve büyük saksılardan yana kullanın!


Acem borusu hangi toprakları sever? Acem borusunun toprağı nasıl olmalı? 

Suyu hapsetmeyip kolay bir şekilde süzdüren besleyici ve hafif asitli toprakları sevse de toprak seçmez! Acem borusu asması, killi toprakları kolayca tolere eder. Zengin organik madde içeren ve iyi bir şekilde drene edilmiş topraklar, acem boruları için uygundur.


Acem borusu gübrelenir mi?

Agresif bir şekilde büyüyen acem borusu çiçeği, mineral bakımından zayıf topraklarda dahi hayatta kalabilir. Bundan ötürü ek gübrelemeye ihtiyaç duymaz. Ancak Rüzgar Botanik üretimi yüksek mineralli torf kullanarak bitkinizin direncini artırabilirsiniz.

 

Rüzgar Botanik Besin & Toprak Kategorimizi İnceleyin!


Acem borusu ışığı sever mi?

Acem borusu çiçeği, güneşi çok sever. Bu nedenle, gün boyu güneş alabileceği bir konumda dikilmesi gerekir. Tam güneş alan yerleri sevse de yarı gölge alanlarda da yetişebilir. Tam güneş alan acem borusu çiçeği, gün içerisinde yaklaşık 6 saat güneş banyosu yaptığında çiçekleri coşarak çoğalır. Acem boruları, dayanıklı bir gövdeye sahip olsalar da dikildikten sonra 1 ila 2 yıl boyunca bir desteğe ihtiyaç duyarlar. Böylece büyüme sürecinde dalları kırılmaz ve çabuk güç kazanır. 

 

acem borusu yağmur

 Acem borusu suyu sever mi? Acem borusunun sulamasını nasıl yapmalıyım?

Toprağını sıkça kontrol edin ve toprağın kuruduğunu fark ettiğinizde sulama yapın. Toprağın nemli kalmasına dikkat edin, zira acem borusu çiçeği sürekli ıslak kalan topraklardan hoşlanmaz. Nemli topraklardan hoşlanan acem borusu, kuraklığa karşı oldukça toleranslıdır. Dalların ve çiçeklerin boynu büküldüğünde, çiçeklerin ve yaprakların rengi solduğunda sulama zamanı gelmiş ve biraz geçmiş demektir! Ülkemizde farklı iklim özelliğine sahip çoğu bölgede yetişebilen acem boruları, sağlıklı kalabilmek için yağmurla yetinebilirler. 


Acem borusu sıcaklığı ve nemi sever mi?

Acem boruları, doğası gereği sıcağı ve nemi sever. Nemi az olan iklimlerde gelişmesi biraz yavaşlar. Bu durum olumsuz gibi görünse de çok hızlı büyüme özelliğine sahip olan sarıcılı acem borusunun kontrol altında tutulmasını kolaylaştırma avantajı sağlar.

 

Acem borusunun yayılmasını önlemek için ne yapabilirim?

Acem borusu çiçekleri bahçenizdeki mekanları kaplayarak yeşil bir örtü gibi örter. Diğer ağaçları ve binaları da sarabilen bu bitkiye bir destek sağlamalısınız. Ayrıca bitkileri yapıların temeline dikmemeye dikkat edin.

 

Acem borusu budanır mı? Acem borusu ne zaman budanır?

Oldukça gür olan acem borusunu detaylı bir şekilde budamak neredeyse imkansızdır! Acem borusunu budamak için en doğru mevsim, henüz büyüme dönemine girmediği ilkbahar başıdır. İlkbahar ortasında yeni saplardan filizlenerek acem borusu çiçekleri çıkacağı için budama işleminin mevsim başında yapılması önemlidir. İlkbaharın ortalarında açtığı çiçekleri yaz boyunca üzerinde tutan acem boruları, sonbahar döneminin sonlarında çiçeklerini döker. Bu nedenle, yılın ikinci bir dönemi olarak sonbahar sonlarında da budama yapılması önerilir. Kurumuş dallarından ve yapraklarından temizlenen bitki, böylece çiçekleneceği bir sonraki döneme tertemiz başlamış olur


Acem Borusu Çiçeğinin Yayılmasının Kontrol Altına Alınması

Acem borusu çiçeğini kontrol altında almak için;


  • Budamayı agresif bir şekilde yapın. Bu çok fazla dalın koparılması anlamına gelse de asmanın her tarafı sarmasını engelleyecektir.
  • Bitkiye büyüme döneminden itibaren destek sağlayın. Daha sonraki dönemlerde bahçenize tel çitler yerleştirebilirsiniz. Böylece bitkinin büyümesini bu tel çitler aracılığıyla sınırlandırabilirsiniz.
  • Bahçenizde çim biçme işlemi yaptığınızda bazı filizleri yolmaktan çekinmeyin. Bu durum biraz üzücü gelebilir, ancak kontrolün acem borusunda değil sizde olmasını sağlayacak bir adımdır!
  • Acem borusu tohumlanarak kendi kendine çoğalır. Bunun önüne geçmek için, tohum kapsüllerini koparabilirsiniz.
  • Böylece acem borusu fidanının yeni tohumlarının diğer bitkilerinizin olduğu bölgeye ulaşmasının önüne geçmiş olursunuz.

Peyzaj Önerimizi Okuyun!

Sarıcılı özelliği sayesinde bir duvar dekoru gibi kullanabilirsiniz! Çardaklarınızı, çitlerinizi ve bahçe tellerinizi acem borusu ile kaplayabilirsiniz. Bu harika bir görsel sağlayacaktır! Kontrol sizde olduğu takdirde acem borusu ile harika peyzaj tasarımları yapabilirsiniz!

 

 



 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.